Over Ons

Over Ons

Sven Dezittere

ir.architect

info@svendezittere.be

Catto Vandepaer

ir.architect

cv@svendezittere.be
016 23 22 06

Visie

Ontwerp – organisatie – opvolging

Elke opdracht is uniek en zien wij als een nieuwe uitdaging om met een open vizier te benaderen. We streven niet enkel een weloverwogen beeld na, maar gaan vanuit een dialoog met de bouwheer, de identiteit van de locatie en het project met onze concepten versterken. We zien het als taak van de architect om alle beïnvloedende elementen tot een harmonieus geheel te verwerken. Dit steeds met de nodige aandacht voor beleving, wat bijdraagt tot de sfeer, het comfort, esthetiek etc. van het uiteindelijke architecturale bouwwerk. Uw architect mag geen kostenfactor zijn, maar wel een meerwaarde. Als architecten visualiseren en concretiseren wij uw dromen en wensen. Dit vraagt een probleemoplossend vermogen om op de gestelde uitdaging zowel creatief als constructief een antwoord te bieden. Het resultaat is architectuur waarin de wensen van de gebruiker optimaal tot uiting worden gebracht.

 

Architectenbureau Sven Dezittere is voornamelijk gespecialiseerd in particuliere woningbouw en appartementsbouw. Zowel bij een nieuwbouwproject, verbouwing en een renovatieproject staan de bewoners en/of gebruikers centraal.
Wij streven naar een goede voorbereiding, een gedetailleerd uitvoeringsdossier, duidelijke coördinatie van en communicatie tussen alle bouwpartners. Architectenbureau Sven Dezittere fungeert als centraal aanspreekpunt tijdens het hele bouwtraject. Als architect controleren wij de werken op regelmatige basis. Zo monitoren we de uitvoering van dichtbij om tot het gewenste resultaat te komen en de technische en esthetische verwachtingen in te lossen. We verdedigen uw belangen in het volledige bouwproces. Een goede verstandhouding tussen u en ons geeft altijd een beter eindresultaat.

Samenwerking

Binnen elke architectuuropdracht doorlopen wij 4 grote fases:

 

Kennismaking architect-bouwheer-project:

We verwelkomen u graag voor een vrijblijvende kennismaking met ons architectenbureau. Aan de hand van ons portfolio van realisaties delen wij een inzicht op onze manier van werken, inspiratie, ervaring en ons honorarium.
Bij toestemming van de opdracht wordt de overeenkomst opgemaakt en uw wensenlijst overlopen.
In geval van verbouwing of renovatie komen wij graag eerst ter plaatse een kijkje nemen.
Voordat we beginnen te ontwerpen verzamelen we alle nodige documentatie zoals de stedenbouwkundige voorwaarden, eventuele afspraken met buren, de stabiliteit van de ondergrond, geografische kenmerken van het perceel en de omgeving, opmetingsplannen, de aanwezigheid van nutsvoorzieningen.

 

Voorontwerp

Na het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst gaan wij creatief aan de slag om een ontwerp op maat uit te werken. Aan de hand van het vooropgestelde programma uit uw wensenlijst worden voorontwerpen met 3D tekeningen gemaakt.
Het programma is niet alleen een opsomming van de verschillende kamers, hun afmetingen en functie, ook eisen in verband met duurzaamheid en ecologie kunnen van belang zijn, de graad van afwerking of de flexibiliteit naar aanpassingen in de toekomst toe (levenslang wonen)… De verwachtingen in verband met sfeer, ruimtelijkheid, relatie met de omgeving en de tuin, esthetiek… worden eveneens toegevoegd aan het programma van de toekomstige woning.
We verwachten niet dat elke bouwheer in één keer glashelder en precies kan uitleggen wat hij juist in gedachte heeft. Tijdens deze eerste gesprekken maken we veel tijd om het inzicht in het wensenpakket te laten groeien, fijn te stellen en er een concrete inhoud aan te geven.
Het programma wordt al vanaf het begin naast het budget geplaatst waardoor we al heel snel kunnen zeggen wat mogelijk is met welke financiële middelen. Het budget kan dienen om het programma mee vorm te geven, prioriteiten te stellen of eventueel te denken aan een fasering (bepaalde onderdelen van het gebouw uitstellen naar een later tijdstip).
De zoektocht naar een globaal idee, concept of verhaal dat de verschillende punten van het programma en overige randvoorwaarden verbindt tot een gebouw, gebeurt door het uittekenen en bespreken, aanpassen en bijschaven van een reeks voorontwerpen. Elke stap tijdens de voorontwerpfase bespreken we samen op zijn sterke en zwakke punten, waarbij voortdurend wordt teruggekoppeld naar het (door hetzelfde proces eventueel wijzigende) programma, en waarbij aan tafel kan beslist worden in welke richting de verdere zoektocht naar het ultieme ontwerp gestuurd wordt.
In de laatste fase van het voorontwerp wordt een gedetailleerde kostenraming opgemaakt. Een gedetailleerde raming houdt een precieze controle op het budget en dient tegelijkertijd als werktuig in het stellen van prioriteiten tijdens deze en ook tijdens latere fases van het bouwproces. Hiermee kunnen we bij elke wijziging van het ontwerp de financiële repercussies aflezen en sluiten we verassingen op het einde uit.

 

Omgevingsvergunning

Uiteindelijk krijgt het voorontwerp een definitieve vorm en wordt het dossier voor het aanvragen van een omgevingsvergunning in het digitaal omgevingsloket opgesteld. De termijnen voor het bekomen van een omgevingsvergunning zijn juridisch bepaald. Om zo min mogelijk tijd te verliezen wordt tijdens het wachten reeds een EPB-verslaggever, veiligheidscoördinator, ventilatieverslaggever en stabiliteitsingenieur waar nodig aangesteld en kan het uitvoeringsdossier worden voorbereid.

 

Uitvoeringsontwerp

Het project wordt bouwkundig en technisch verder uitgewerkt: we laten de stabiliteit berekenen, we bespreken in detail de technieken (verwarming, sanitair, elektriciteit, …), we kiezen de materialen en andere afwerking en dit alles in het licht van duurzaamheid, onderhoud, isolatienormen en EPB-regelgeving (energie prestatie binnenklimaat). In concreto betekent dit dat stabiliteitsplannen en uitvoeringsdetails worden getekend en gedetailleerde lastenboeken (beschrijving van elk uit te voeren werk) en meetstaten (berekening van de hoeveelheden van elk te gebruiken materiaal) worden opgesteld. Op basis van deze gegevens kunnen aannemers een precieze offerte opmaken, en kunnen we de offertes punt voor punt vergelijken in termen van prijs-kwaliteitsverhouding. Eénmaal dat een aannemer aan de uitvoering start houden we een nauwgezette werfopvolging en stellen we werfverslagen op, doen het nazicht van de vorderingsstaten en leveren we tenslotte bijstand tijdens de voorlopige en definitieve oplevering. Tijdens het volledige project communiceren wij open met u over de vooruitgang en stand van zaken. Een uitgebreid uitvoeringsdossier is de basis voor een succesvolle realisatie!

 

Interesse om met ons samen te werken? Neem zeker contact op voor een kennismakingsgesprek!

Reviews